23948sdkhjf

Lantmännen: Sämsta skörden på 30 år

Cirka 90 procent av skörden bärgad. Årets svenska spannmålsskörd är betydligt lägre än normalt.

Det torra vädret under försommaren och den omfattande nederbörden under sensommaren har lett till kvalitetsproblem. Tillgången på svenskt kvarnvete, maltkorn och grynhavre är mycket begränsad. Det skriver Lantmännen i ett pressmeddelande.

Den preliminära summeringen, efter att cirka 90 procent av skörden bärgad, visar att årets svenska spannmålsskörd ser ut att landa på mellan 4,4–4,5 miljoner ton. Det är drygt en miljon ton mindre är under ett normalår, står det. 

– Skörden 2023 är en av de sämsta skördarna vi sett de senaste 30 åren. Vi har haft skördar med låga avkastningar och skördar med kvalitetsproblem, men nu har båda inträffat samtidigt och det påverkar tillgången mycket negativt, säger Per Germundsson, försäljnings- och försörjningschef på Lantmännens spannmålsenhet, i en kommentar.

Det innebär en tuff ekonomisk situation för många lantbrukare som också har haft kostnadsökningar i form av ökade priser på insatsvaror. I vissa regioner kommer uppemot 80 procent av spannmålen att gå till foder eftersom kvaliteten inte uppfyller kraven för att klassas som livsmedel. De regionala skillnaderna och skillnaderna mellan olika spannmål är dock stora, skriver de.

Sammantaget kan skördeutfallet leda till ett behov av att importera kvarnvete.

– Tillgången på svenskt kvarnvete från årets skörd kan till och med konstateras vara lägre än efter den omfattande torkan 2018. Huruvida Sverige, som normalt sett är nettoexportör av spannmål, kommer behöva importera kvarnvete är för tidigt att säga. Oavsett så kommer skördeutfallet leda till att kvarnarna får en dyrare råvara att arbeta med än vid ett mer normalt utfall, kommenterar Per Germundsson.

Läs också om Findus sämsta ärtår i deras historia.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.046