23948sdkhjf

AAK: Tydligt upp men inte levererat volym

AAK, som producerar växtbaserade oljor och fetter, rapporterade i linje med bolagets preliminära besked för det tredje kvartalet, och omvända vinstvarningar har nu föregått två av tre kvartalsbesked hittills i år.

”Det har gått väldigt bra i år, vilket föranledde den första omvända vinstvarningen – och sedan har trenden mer eller mindre hållit i sig”, sammanfattar AAK:s vd Johan Westman i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt.

Johan Westman är försiktig med att ge prognoser inför framtiden men valde i rapportens vd-ord att ge en liten guidning in i årets sista kvartal.

”När vi blickar framåt, väntar vi oss en avslutning på året i linje med de resultat vi har uppnått under de första nio månaderna”, hette det.

Enligt bolagets tidigare kommunikation har AAK annars en ambition om att fördubbla rörelseresultatet per kilo till år 2030, något som presenterades i samband med AAK:s kapitalmarknadsdag i november i fjol.

Under de första nio månaderna i fjol, inför kapitalmarknadsdagen, låg den siffran på 1:04 kronor per kilo, att jämföra med den 2:16 kronor per kilo under det tredje kvartalet i år.

”Ja det har gått väldigt bra men man får ha lite respekt för att det kan svänga lite. Men trendriktningen är tydligt uppåt”, säger Johan Westman som inte är redo att lova några eventuella höjningar av ebit-per-kilo-målet.

Utöver målet för marginalförstärkning har AAK även ett volymmål om att växa snabbare än marknaden, och att rörelseresultatet ska förbättras med i genomsnitt 10 procent per år, där det förstnämnda har gått lite tyngre för bolaget under 2023, efter stark volymtillväxt under 2021 och 2022.

”Det går väldigt bra med ebit per kilo-marginalen, men vi har inte levererat på volym å andra sidan”, konstaterar vd:n och hänför volymtappet till fabriksnedstängningar, bolagets exit ur Ryssland och det allmänna marknadsläget.

”Sett mot 2030 så vill vi leverera betydligt mycket mer i volym”, säger AAK-vd:n som betonar att bolaget ännu inte har nått sitt absoluta ebit-mål för 2030.

”Om man summerar marginalförstärkningen och den volymtillväxt vi vill ha - vilken typ av pengar skulle vi då tjäna 2030? Där är vi inte än”, säger Johan Westman och fortsätter:

”Nu är det viktigt för oss framåt att hitta balansen i marginal och volym så att vi inte kör för hårt på marginalförstärkning kontra vad vi kan ta i volym – utan att det här går lite i symbios uppåt mot de mål vi vill nå”.

AAK-aktien var ned cirka 1,7 procent på onsdagen, men har avancerat drygt 13 procent under 2023.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078