23948sdkhjf

28 år som vd för jätten – sparkas efter kycklingskandalen

Aviagen Swechick AB:s svenska vd Thomas Carlson får lämna sin post efter Uppdrag Gransknings program som visat på flera missförhållanden för hönorna.

Under veckan har SVT publicerat flera nyheter om missförhållanden i djurhållningen hos den svenska kycklingjätten Aviagen. Bland avslöjandena visar man bland annat på att företaget använt otillåtna avlivningsmetoder, även efter att Länsstyrelsen påpekat felaktigheterna, och på filmer inifrån anläggningen i Skåne ses hönor äta varandra levande. Hönorna är belagda med mycket strikta foderrestriktioner.

– Min uppfattning är att det här förmodligen är det största djurskyddsproblemet vi har inom all djuruppfödning, säger Per Jensen, professor i etologi vid Linköpings universitet till programmet.

Det multinationella företaget Aviagen kontrollerar enligt SVT 99 procent av aveln inom svensk kycklingindustri. Under granskningen har de avstått att kommentera, men meddelar nu att man har beslutat att sparka sin svenska vd Thomas Carlson efter 28 år på posten.

”Vi ser att vårt bolag Aviagen SweChick har misslyckats med att upprätthålla våra högt ställda krav. Vi vill be om ursäkt för detta och försäkra er om att vi gör vårt yttersta för att lösa alla tillkortakommanden snabbt och i sin helhet”, skriver företaget i ett mail till SVT.

Branschorganisationen Svensk Fågel har även de valt att inte kommentera rapporteringen men vd Maria Donis säger till SVT att de svenska djuren i Sverige generellt har det bra.

Enligt ATL tar Magnus Swalander med 36 år inom företaget över som tillförordnad vd för den svenska verksamheten.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094