23948sdkhjf

Vegofärs blir Ä-märkt

Färsodlarnas tre växtbaserade proteinalternativ har blivit märkta med Äkta varas Ä-märke.

De tre växtbaserade proteinalternativ vegofärs fryst, vegofärs original och vegokebab från Färsodlarna har blivit märkta med Äkta varas Ä-märke. Märkningen, var syfte är att underlätta konsumenter som söker livsmedel som är fria från tillsatser, har funnits sedan 2009. 

De tre produkterna är fria från tillsatser, aromer och industriella ingredienser och har därför märkts med konsumentföreningen Äkta varas Ä-märke.

– Vi tycker att det är väldigt kul att ha kunnat märka produkterna. Det behövs fler tillverkare som visar att växtbaserat inte behöver betyda tillsatser och industriella ingredienser, säger Äkta varas verksamhetsledare, Björn Bernhardson, i en kommentar.

Detta krävs för att produkten ska bli Ä-märkt

Tillsatser

I vanliga livsmedel tillåts cirka 330 olika livsmedelstillsatser, som är definierade av EU. Dessa tillåts inte i Ä-märkta produkter, med undantag för fruktpektin och bakpulver i vissa produkter.

Aromer

En stor del av de aromer som används i olika livsmedelsprodukter är framställda på konstgjord väg eller från helt andra råvaror än de som de ska ge smaken av. I Ä-märkta produkter tillåts bara aromer där smaken har extraherats ur den äkta varan. I en vaniljglass ska vaniljsmaken till exempel komma från just vanilj.

Industriella ingredienser

Detta är olika ingredienser som ofta liknar tillsatser, men som inte är definierade som sådana av EU. Det handlar till exempel om jästextrakt, bambufibrer och glukos-fruktossirap. De produkter som Äkta vara bedömer vara industriella ingredienser tillåts inte i Ä-märkta produkter.

Ärlig information

Vilseledande produkter ska, enligt myndigheterna, inte vara tillåtet. Men dels efterlevs inte alltid reglerna och dels lämnar lagstiftningen på flera punkter över ett alltför stort ansvar på konsumenten att se till så att man inte blir lurad. En renkorv får till exempel innehålla hur lite ren som helst och en äppelcider får innehålla så lite som 15 procent äpple. För Ä-märket gäller därför strängare regler, än de som lagen föreskriver. Produktens namn, bild och annan information ska överensstämma med det som konsumenten förväntar sig och halten av karaktärsgivande ingredienser ska vara hög.

Vilka produkter kan märkas?

Märkningen omfattar endast förädlade produkter, eftersom det är där tillsatser, aromer och industriella ingredienser används. Råvaror som morötter, kött eller äpplen kan därför inte märkas

Äkta vara

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094