23948sdkhjf

Absolut ska använda AI vid inköp av vete

För att underlätta rapporteringen av hållbarhetsdata kopplat till företagets inköp av höstvete har Absolut Vodka investerat i en svenskutvecklad digital plattform.

Absolut Vodka har investerat i en ny svenskutvecklad digital plattform som med hjälp av artificiell intelligens och satellitdata ger odlarna data hur det presterar när det gäller hållbar odling.

– Vi vill underlätta rapporteringen för våra odlare, eftersom den är viktig för oss. Användarvänligheten har varit i fokus för att rapporteringen inte ska ta mer tid än nödvändigt i anspråk, så att odlarna istället kan fokusera på det viktigaste, att odla hållbart och fortsätta göra en insats för klimat, biologisk mångfald och jordhälsa, säger Karin Skoog, Logistikchef, vete och drank, i pressmeddelandet.

Det digitala verktyget har utvecklats av Improvin vars grundare själv kommer från en jordbrukarfamilj där han har sett behovet av automatiserade lösningar.

– Jag kommer från en jordbrukarfamilj och vet att det behöver bli enklare att göra rätt. Det är vår skyldighet att göra vad vi kan för att skapa hållbarhet, både för våra kunder och för samhället i stort, säger Joel Nedar, teknik- och produktchef och en av Improvins grundare.

Investeringen är i ett led för Absolut att fortsätta utveckla sitt odlingskoncept. I odlingskoncept har de ett poängsystem som ska uppmuntra odlarna till åtgärder som ger minskade koldioxidutsläpp, minskat växtnäringsläckage, samt insatser för bättre jordhälsa och biologisk mångfald.

– Med hjälp av en automatiserad datainsamling får vi en tydligare bild av hur enskilda gårdar, och odlarkollektivet som helhet, presterar när det gäller hållbarhet. Det här verktyget underlättar vårt hållbarhetsarbete, både när det gäller uppföljning, analys och rapportering, konstaterar Karin Skoog.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.093