23948sdkhjf

Kris föder innovationer inom lantbruket

Kris efter kris har krävt lösningar och innovativa idéer från lantbruket för att kunna hantera det tuffa läget. Därför erbjuds nu ett innovationsstöd för att hjälpa lantbrukare att utveckla sina idéer.

Extremväder som torka och extrema mängder regn kräver att lantbrukare behöver tänka om för att ta sig igenom de tuffa perioderna. Under torkan 2018 genomförde Johanna Cederholm Björklund, som är doktor i innovationsvetenskap och innovationscoach på Jordbruksverket, en forskningsstudie om hur lantbrukare arbetade med innovation under torkan.

– De lantbrukare som varit med om kriser som torka, översvämning, brand och smittor, nyttjade dessa lärdomar. Många idéer om möjliga lösningar föddes, ofta ihop med grannar och andra som kunde hjälpa till att bygga, konstruera eller lösa problemen. Det är bland annat dessa idéer som behöver förverkligas, säger Jennie Cederholm Björklund.

EU-kommissionen har skapat programmet European Innovation Partnership, EIP, för att gynna områden som man anser är eftersatta. Syftet är att stötta primärproduktioner genom att ta ta fram nya produkter, tjänster eller metoder. Just nu finns det en halv miljard kronor att söka från programmet fram till 2027. Jordbruket fattar sedan beslut om stöd ska ges ut.

Tanken är att pengarna ska gynna samarbeten och partnerskap. Företag, föreningar, kommuner, regioner, myndigheter och andra organisationer kan söka stödet.

– Vi behöver ta tillvara aktuell erfarenhet och kunskap och jag hoppas att många tar chansen att bidra till utveckling av primärproduktionen, säger Jennie Cederholm Björklund, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.101