23948sdkhjf

SVA larmar – stora kvalitetsproblem på spannmålsfoder

Föreningen Foder & Spannmål rapporterar att det råder stora kvalitetsbrister i årets spannmål. SVA varnar nu att det finns risk för negativ påverkan på djurhälsa och produktion.

Foder & Spannmål följer och sammanställer varje höst kvaliteten på spannmål som branschföreningens medlemmar hanterat under årets skörd. För året kunde de notera stora kvalitetsproblem med mögelgifter, grönskott, hög ojämn vattenhalt och risk för återfuktning.

SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt, lyfter nu ett varnande finger om att det finns risk för negativ påverkan på djurhälsa och produktion. Främst grisproducenter ska vara extra uppmärksamma och analysera sin foderspannmål.

– SVA vill främst uppmärksamma problemet för grisproducenter med egenproducerad spannmål eller sådan som köpts in utanför handelsledet. Förekomst av mykotoxiner syns inte med blotta ögat utan det krävs kemiska analyser för att fastställa eventuell kontamination, säger Erik Nordkvist, forskare på avdelningen för kemi, miljö och fodersäkerhet vid SVA, i en kommentar.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

1.113