23948sdkhjf

Maten som ska klara klimatförändringarna

Torka och stora mängder nederbörd gör att vi behöver tänka om. På SLU i Alnarp arbetar forskare med att hitta nya grödor som klarar framtidens klimat.

För att kunna odla mat i framtiden behöver grödorna klara framtidens klimat som kommer bestå av både torka och stora mängder regn. Inne på Institutet för växtförädling stora anläggning på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp arbetar forskare för att utveckla grödor som klarar av det alltmer hårdare klimatet.

– Om vi inte utvecklar grödor som vi kan odla i framtiden så har vi ingen mat, säger Cecilia Hammenhag, docent i växtförädling på SLU, till SVT Skåne.

På SLU odlas och forskas det på olika typer av växter som vi i framtiden kommer äta mer av. Målet med forskningen är att hitta de egenskaper, exempelvis torktålighet, som växtförädlingsföretagen behöver för att ta fram nya sorter. Men det finns utmaningar med forskningen. Bland annat vet ingen exakt hur framtidens klimat kommer att se ut, eller hur snabbt förändringen kommer att ske. Men hypotesen är att vi kommer få se mer torka och nederbörd.

– Det görs försök att ta fram grödor som klarar både torka och mycket vatten, men man får nog också tänka sig att odla en större variation med olika grödor som tål olika sorters stress, säger Ceclia Hammenhag.

Just nu arbetar forskarna med att koppla ihop växtens egenskaper med dess dna.

– I stället för att titta på varje generation ute i fält för att se hur växten beter sig, kan man bara genom att titta på dess dna, förstå hur den skulle bete sig på fält, förklarar Cecilia Hammenhag för SVT. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08