23948sdkhjf

Global brist på apelsin – inköpspriset går upp

Svenska Juiceföreningen varnar för att juicehyllorna kommer att bli tomma och att det blir ännu värre.

Anledningen till bristen på apelsin är att Brasilien, USA och Spanien har drabbats av extremväder samtidigt som växtsjukdomen citrus greening ökar dramatiskt.

– Vi befinner oss i en unik marknadssituation där våra medlemsföretag inte vet om de i år kommer att få den råvara de beställt. Bedömningen att det råder en 25-procentig brist på apelsinjuicekoncentrat i Europa, och tyvärr kommer det att ha en stor påverkan på tillgången på apelsinjuice i butikerna, kommenterar Magnus Berndtsson, ordförande Svenska Juiceföreningen och vd Eckes Granini Sverige, i ett pressmeddelande.

Det som påverkat skördarna mest är sjukdomen citrus greening, som är en obotlig bakteriesjukdom och sprids genom två olika insekter. De smittade trädens frukter blir missformade och bittra i smaken.

I Florida har produktionsvolymen minskat med 75 procent sedan 2005. I Brasilien har sjukdomen ökat med 56 procent det senaste året.

Det pågår forskning för att hitta botemedel, och det finns positiva besked på senare tid. Men det kommer att dröja innan apelsinodlingarna har hämtat sig, menar Magnus Berndtsson.

Apelsinjuice står för cirka 45 procent av den totala försäljningen av juice i Sverige.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141