23948sdkhjf

Forskningsprojekt ska göra stadsodlingar mer cirkulära

Nytt projekt ska undersöka hur stadsodlingar kan bli mer cirkulära.

Allt fler satsar på lokalproducerad mat. Bland annat har flera butiker infört odlingar direkt i butikerna. Foodtechbolaget Agtira tecknade en avsiktsförklaring under 2022 med livsmedelskoncernen Greenfood om att satsa på vertikal stadsodling. Samtidigt pågår nu en undersökning om stadsodlingars potential i ett forskningsprojekt vid Mittuniversitet.

Men att odla i städer är en utmaning i sig då de ofta är starkt beroende av material och energi som hämtas utanför området. Nu har IVL startat ett projekt som ska fokusera på hur stadsodlingar kan bli mer cirkulära genom att kopplas ihop med andra flöden som finns i städerna.

– Det går att effektivisera matproduktionen genom att hitta synergier med andra urbana system och restströmmar, som exempelvis avfall, restmaterial och energi som kan används för att producera mat i städer. Det sparar resurser och minskar också klimatutsläppen, säger Michael Martin, projektledare och professor i hållbar produktion och konsumtionssystem vid IVL Svenska Miljöinstitutet, i en kommentar.

Målet med projektet är att undersöka hur stadsodling kan bli mer resurseffektiv och miljövänlig genom att hitta synergier med andra flöden som finns i städerna.

– Vi kommer att involvera kommuner, skolor, företag och forskare för att se hur framtidens cirkulära livsmedelsproduktion i städerna kan se ut och testa olika lösningar i utomhusodlingar, växthus, och vertikalodlingar för att se hur restströmmar från staden kan används till livsmedelsproduktion, säger Michael Martin.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078