23948sdkhjf

Kalvfond från Coop är Årets matbluff

Coop Kalvfond tar hem Äkta varas mindre smickrande utmärkelse.

Med 5 675 röster blev det till sist Coops kalvfond som korades till Årets matbluff 2023.

– Svenska folket tycker uppenbarligen inte att det här är en kalvfond, kommenterar Äkta varas verksamhetsledare Björn Bernhardson resultatet.

I texten som Äkta vara publicerade i samband med att man annonserade de sex finalisterna till anti-priset tryckte man på bristen av just kalv i fonden. Den innehåller nämligen 0,4 procent kalvköttspulver.

– Tillverkaren gör en kycklingbuljong, sen tar man den och häller i lite kalvarom och kallar det kalvfond fast det egentligen domineras av kycklingråvara, förklarade Björn Bernhardson för Fri Köpenskap då.

Om man dessutom spär ut fonden 20 gånger enligt anvisningen på förpackningen återstår mindre än en promille kalv av resultatet.

– Den lilla mängden kalv används som ett alibi för att få kalla produkten för kalvfond. En fond är ju egentligen ett avkok av en råvara, exempelvis kalv. Det här är snarare ett slags hopkok av olika ingredienser för att försöka härma smaken av en fond.

Innehållet är inte ovanligt i många färdiga fonder och buljongtärningar enligt Äkta vara, men det som sticker ut är just den låga halten kalvkött och att man drygat ut med kyckling som är en billigare råvara. Samtidigt påpekar man att innehållet i stora delar är detsamma som i Coops kycklingfond.

Tvåa i omröstningen med över 1 000 färre röster kom Frebaco kvarn Rostad Granola. 

Årets tävling har redan resulterat i att en av finalisterna ska byta namn på sin produkt. Ica har via sitt konto på Instagram bett om namnförslag på sitt bröd Hembakat som egentligen bakas i ett bageri i Halmstad.

Totalt inkom 22 035 röster i finalen av Årets matbluff. Näst flest sedan Äkta vara började med utmärkelsen.

Resultatet

1. Coop Kalvfond: 5 675 röster

2. Frebaco kvarn Rostad Granola: 4 591 röster

3. Ica Lakritspinne: 4 456 röster

4. Eldorado Äppelkaka 3 683 röster

5. Latitude 65 Norrsken: 1 821 röster

6. Ica Hembakat: 1 809 röster

Äkta vara

Äkta varas motivering:

Trots att det är en koncentrerad fond innehåller den bara 0,4% kalv, i form av kalvköttspulver. Den innehåller dock desto mer av annat. Förvånande nog kycklingskinn, kycklingkött, kycklingbuljong, men även så kallad kalvarom, jästextrakt och en hel del annat. Om man inte tyckte att det var lite med 0,4% så ska man komma ihåg att den koncentrerade fonden ska späs cirka 20 gånger innan den används.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.098