23948sdkhjf

70 får gå när svensk betforskning flyttar

DLF Seeds stänger i Hilleshög, Landskrona.

DLF Seeds arbetar med att ta fram sockerbetor som är anpassade för svenska förhållande. Men nu har de satt sin sista beta när forskningsanläggningen stänger ner i slutet av juni och alla 70 anställda får gå. 

– Det är tråkigt av vi förlorar svensk växtförädlingsverksamhet. Forskningsanläggningen i Landskrona är den enda som vi har i Sverige för sockerbetor, säger Ida Lindell, generalsekreterare för Betodlarna till ATL.

Under slutet av föregående år skrev DLF Seed på ett avtal om att från och med juni ingå i en joint venture med det franska bolaget Florimond Desprez Group som har en forskningsanläggning i Belgien.

– Att vi nu förlägger all forskning och utveckling till Belgien handlar om att vi vill koncentrera all forskning till ett center för att vara konkurrensmässiga, säger Derek Bartlem som är forskningschef vid DLF Seeds.

1907 grundades Hilleshög i Landskrona, som varumärke för sockerbetsfrö. År 2000 köptes Hilleshög av Syngenta och 2017 tog det danska utsädesföretaget DLF över varumärket och förädlingsverksamhet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141