23948sdkhjf

Jordbruksverket: 450 000 ton råvaror når aldrig produktion

Det visar Jordbruksverkets slutrapport om livsmedelsförluster.

Det som räknas som livsmedelsförluster är till exempel spannmål och grönsaker som inte kan skördas, som komposteras på gården eller blir foder fast de var tänkta att bli mat. Det handlar också om djur som inte kan slaktas, fisk som kastas tillbaka till havet och biprodukter från industrin.

– Livsmedelsförluster behöver få större fokus framöver. Vi vill i samverkan med branschen, myndigheter och andra aktörer jobba med åtgärdsförslagen för att få till en förändring, säger Karin Lindow projektledare på Jordbruksverket.

Det är lika viktigt att förebygga livsmedelsförlusterna i primärproduktionen som matsvinnet i senare led, eftersom jordbruket generellt svarar för den största delen av livsmedelskedjans klimat- och miljöpåverkan. 

Myndigheten menar att alla måste samarbeta; primärproducenterna, livsmedelsindustrin och dagligvaruhandeln samt uppköpare med flera, och ett delat ansvar i produktionskedjan är centralt.

Resultaten i slutrapporten baseras på åtta delrapporter som omfattar produktion av nötkött, griskött, mjölk, kvarnvete, potatis, morötter, jordgubbar, fisk och skaldjur.

Jordbruksverkets slutrapport visar att:

• Mängden 450 000 ton är betydande i relation till hela kedjans livsmedelsavfall på ungefär en miljon ton.

• Livsmedelsförlusterna är egentligen ännu större än 450 000 ton eftersom de åtta produktgrupper som studerats endast står för cirka hälften av primärproduktionen, och att en stor del av livsmedelsförlusterna i industrin inte ingår.

• Livsmedelsförlusterna av vegetabilier är större i vikt, men animalieproduktionens förluster innebär större klimatpåverkan och ekonomiskt bortfall.

• En tredjedel av morötterna som odlades 2020, 38 000 ton, lämnade inte gårdar och packerier för att bli mat. Förlusten av nötkött på gård stod för 8 procent av nötköttsproduktionen, 13 000 ton i slaktad vikt.

• Nästan hälften av de ätliga slaktbiprodukterna, som inälvor och blod, blev inte mat 2020. Hela 156 miljoner potentiella portioner blodpudding gick till avfall.

Källa: Jordbruksverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08