Labbodlat kött är livsmedel där man istället för att föda upp och slakta djur tar celler från exempelvis en höna, ko eller gris, som sedan odlas i en tank genom att näring och energi tillförs.
I USA och Singapore är det tillåtet att sälja köttet, men än har det inte klivit in på den europeiska marknaden. Trots det möter det odlade köttet motstånd i Europa.
”Dessa metoder utgör ett hot mot primära gårdsbaserade metoder”, skriver Österrikes, Frankrikes och Italiens delegationer till EU-rådet och får stöd av tio andra medlemsländer.
Innan labbodlat kött får säljas i Sverige måste en producent ansöka om tillstånd, men det kan dröja.
– Det ryktas om att det är på väg, men det har det ryktats om i flera år, säger Ulrika Andersson, statsinspektör på svenska Livsmedelsverket, som TT har pratat med.
Därefter kan det ta år innan EU-kommissionen fattat beslut.
– Det skulle kunna bli politik av det, i vissa fall blir det det. Italien har lagstiftat nationellt om att förbjuda odlat kött, där är det väldig laddat, säger hon.