23948sdkhjf

Greenfood ska minska svinnet – ”vi har en övertygelse”

Livsmedelsindustrin står för en stor del av allt matsvinn. Nu tar Greenfood i Helsingborg krafttag för att ingen mat ska slängas.

Under 2022 uppkom 1,2 miljoner ton fast livsmedelsavfall varav livsmedelsindustrin stod för 305 000 ton enligt Naturvårdsverket. På global nivå har FN satt upp hållbarhets mål att till 2030 halvera det globala matsvinnet per person i butik och konsumentledet och att minska matsvinnet längs hela livsmedelskedjan, även förlust efter skörd. Greenfood är en av de aktörer som arbetar med att minska sitt matsvinn och har tagit hjälp av AI-teknik. Idag har de endast 3,6 procent avfall, men målet är att ligga på noll.

– Utmaningen ligger i att en vattenmelon till 60 procent består av skal, en blomkål till 50 procent är blast och stam, säger mathållbarhetschef Kristoffer Sunér, till SVT Skåne.

Blomkåls- och broccolistammar blir till ris, tomatkanter blir till salsa och vissa rester blir djurfoder. AI-tekniken hjälper företaget att mäta och förutspå vilka produkter som säljer bättre eller sämre i salladsbarerna i de olika affärerna.

Men det är inte billigt att göra rätt. För Greenfood hade det varit billigare att slänga maten i stället för att göra andra produkter av svinnet.

– Det hade varit mycket lättare för oss att använda detta till biogas eller göra jordförbättringsmedel av det. Det handlar om att vi har en övertygelse om att vi gör rätt, säger Kristoffer Sunér.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094