23948sdkhjf

Fazer vill samla all bageriproduktion i Lettland

Allt bageriproduktion i Baltikum ska utgå från en enhet, Ogre i Lettland. Förändringen innebär att 185 anställda kan tvingas gå.

Förra året meddelade Fazer att de flyttar all produktion av havredrycker och havregurt mellan fabrikerna i Tingsryd i Sverige och i Koria i Finland. Nu meddelar Fazer att de har planer att flytta fler produktionsenheter. Det innebär att all bageriproduktion i Baltikum är tänkt att samlas i Ogre, Lettland.

Det skulle beröra 185 anställda. Fazer har påbörjat förhandlingar med medarbetarrepresentanter. Totalt skulle bolaget behöva anställa 60 nya medarbetare till enheten i Ogre.

– Ifall planerna förverkligas skulle vi göra vårt yttersta för att stöda vår personal i Kaunas och främja medarbetarnas möjligheter till sysselsättning. Öppna positioner inom Fazer-koncernens övriga enheter skulle i första hand erbjudas dem som kunde beröras av en eventuell uppsägning. Vi skulle även samarbeta med diverse partners såsom den lokala arbetskraftsmyndigheten, säger Anne Mere, verkställande direktör, Fazer Bageri Baltikum.

Flytten skulle innebära en investering på 18 miljoner euro i ett nytt moderniserat lager, nya plockprocesser och förnyad produktion. Om Fazers planer går igenom skulle konsolideringen av produktionen genomföras under hösten och vara slutförd i början av 2025.

– För närvarande har vi en stark andraplats på den litauiska och lettiska marknaden samt en tredjeplats i Estland. Vårt mål är att stärka vår position. En moderniserad produktionsenhet möjliggör utökning av våra kända varumärken och produktsortiment till nya kategorier. Vi kunde även bemöta olika konsumentkrav ännu bättre än tidigare, förklarar Anne Mere, verkställande direktör, Fazer Bageri Baltikum, i pressmeddelandet.

Under flera år har konsumtionen av förpackat bröd minskat och under det senaste året har bagerimarknaden minskat i volym med två procent. Anledningen är konsumenter som blivit mer prismedvetna vilket har resulterat i priskonkurrens och lägre marginaler. Flytten av produktionen skulle stärka Fazers position i Baltikum menar Fazer.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094