23948sdkhjf

Fågelinfluensa sprider sig bland kor

Viruset har för första gången infekterat kor och sprider sig snabbt på amerikanska mjölkgårdar. Enligt lokala myndigheter ska det inte få något effekt på mjölken som sälj.

Den 25 mars rapporterades fågelinfluensa hos kor. Det är virusvarianten H5N1, som sedan dess har fått stor spridning på mjölkgårdarna runtom i USA. Hittills har det upptäckts i åtta av landets delstater.

Mjölken hos smittade kor blir tjockare, medan djuren har mindre aptit och drabbas av uttorkning och feber. Hos cirka tio procent av drabbade djuren är symtomen kortvarig, uppger Karl Ståhl, statsepizootolog på SVA till Svt.

Enligt mjölkprov från livsmedelsaffärer i USA var vart femte prov positivt för viruset, uppger landets livsmedelsverk FDA.

De amerikanska myndigheterna poängterar att det inte finns några belägg för att de viruspartiklar som hittats i mjölken i matbutiker är smittsamma för människor. Detta beror på att pastöriseringen av mjölken avlägsnar alla smittämnen och virus till en nivå där det inte längre utgör en smittorisk. Ytterligare tester håller på att genomförs.

Att virusvarianten har dykt upp hos däggdjur tyder också på att viruset har muterats. Hittills finns det endast ett bekräftat fall av att den nya varianten smittat en människa. Personen klarade sig undan med lindriga symptom. Det finns inga tecken på att viruset smittar från människa till människa.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078