23948sdkhjf

Första ätbara tången skördad – ”ett klockrent win-win”

Tångföretaget Blue Fields har skördat årets odling av ätbar tång utanför Glommen på Hallandskusten.

Tångföretaget Blue Fields grundades 2021. Året därpå började de med testodlingar, och förra året gav mark & miljödomstolen bolaget rätt till att utöka odlingen, vilket kommer att ske under året. Ännu en en algodling etableras söder om Bua, vid ett annat halländskt fiskeläge, nästa år.

– Vi blir allt duktigare och kommer närmare en utökning av odlingarna, för att kunna dra i gång produktionen av ätbara tångprodukter, säger Morgan Skarin, projektledare för Blue Fields.

Sådden av sockertången sattes i oktober förra året utanför Glommen hamn i Halland. Nyligen var det dags för den första skörden.

– Årets skörd blev inte jättestor. Varje plats är unik och har sina specifika förhållanden, säger Morgan Skarin.

Sockertången odlas på linor som lätt kan plockas upp. På land separeras sedan tången från linan, tvättas i sötvatten för att sedan frysas in eller torkas. Vid matproduktion blancheras även tången. Planen är att förädla sockertången till bland annat mat- och snacksproduktion. Den har även flera andra användningsområden såsom bioplaster, biostimulanter (gödsel), djurfoder och skönhetsprodukter.

– Det är en framtidsgröda, ett nyttigt och klimatsmart livsmedel som vi ser fram emot att kunna erbjuda allmänheten att äta i större utsträckning. Det är ett klockrent win-win, avslutar Morgan Skarin.

Läs mer om: hav
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109