23948sdkhjf

EQT köper fryslagerjätte med miljardomsättning

Den europeiska jätten Constellation Cold Logistics, med två av 26 anläggningar i Göteborg, köps av det svenska riskkapitalbolaget EQT.

Constellation grundades 2020 av Arcus Infrastructure Partners, som då samlade tre företag i Belgien, Norge och Nederländerna. Fyra år senare äger och driver Constellation 26 stora kyllager i sju länder i Västeuropa och Norden. Bolaget, som har huvudkontor i London och sysselsätter totalt 700 anställda, förväntas generera intäkter på över 150 miljoner euro, motsvarande cirka 1,6 miljarder kronor,  under räkenskapsåret.

Det handlar med andra ord om en affär med ett miljardbolag även om de finansiella detaljerna hålls hemliga.

Constellation Cold Logistics tillhandahåller temperaturkontrollerad lagringskapacitet och kompletterande tjänster till ett brett utbud av livsmedelsproducenter, handlare och återförsäljare. Dess anläggningar är belägna antingen nära kunders produktions- och bearbetningslokaler eller nära kritiska logistikvägar till större städer, hamnar eller livsmedelshubbar. 

Constellation Sverige driver två anläggningar i närheten av Göteborgs hamn.

Enligt pressmeddelandet från EQT så ser den europeiska kyllagringsmarknaden en underliggande tillväxt på cirka sju procent per år, driven av växande befolkningar. Med EQT i ryggen ska Constellation ytterligare befästa sin marknadsledande position.

– Vi är glada över att fortsätta implementera vår strategiska plan för 2030 med stöd av EQT, som bidrar med stark erfarenhet av infrastruktur, global uppskalning och djup expertis inom områden som hållbarhet och digitalisering, säger Carlos Rodriguez, vd på Constellation, i en kommentar.

Transaktionen måste första godkännas av myndigheterna, men parterna räknar med att stänga affären i oktober 2024.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.076