23948sdkhjf

Svenska Ägg storsatsar – vill mångdubbla ätandet

Branschorganisationen Svenska Ägg har satt som mål att varje person i Sverige ska äta ett ägg om dagen.

Under en extrastämma beslutade medlemmarna i Svenska Ägg om en marknadssatsning för att öka äggkonsumtionen. Ett ägg om dagen är målet och beslutet innebär att man mångdubblar marknadsföringsbudgeten under sex års tid. 

Anledningen till satsningen är att under de senaste åren har försäljningen av ägg gått ner. Idag äter varje person cirka ett halvt ägg per dag, enligt statistik från Jordbruksverket för 2023. Nu är alltså målet att dubbla konsumtionen.

– Från att äggen i princip sålt sig själva, tack vare ett ökat fokus på protein och träning, så har äggkonsumtionen nu halkat efter. Det vill vi ändra på genom att påminna om äggets förträfflighet och lyfta fram alla de svenska mervärdena, säger Marie Lönneskog Hogstadius, verksamhetsledare på Svenska Ägg, till Livsmedel i fokus.

Under årets gång har det varit stor brist på svenska ägg. Bland annat beror det på att Sveriges största äggproducent CA Cedergren har drabbats av flera utbrott av salmonella under ett år. I höstas gav de upp med försöken att sanera anläggningen och beslutade därmed att avliva alla höns. Till hösten ska CA Cedergrens produktion av ägg vara i drift igen.

– Det innebär att vi mot slutet av året kommer att vara uppe på 100 procent av den totala kapaciteten igen, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062