23948sdkhjf

Elmersgården vann Hållbarhetsstipendiet

Mjölkbönderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö på Elmersgården vann Hållbarhetsstipendiet.
Mjölkbönderna Tobias och Kristoffer Kullingsjö på Elmersgården utanför Vårgårda vann äran och 100 000 kronor när LRF, Lantbrukarnas Riksförbund, och McDonald’s för första gången delade ut det gemensamma Hållbarhetsstipendiet på torsdagen. Även Börje Johansson på Hulta Norrgård vid Linköping och Lennart E Bengtsson från Wapnö Gård i Halmstad fick hedersomnämnanden för sitt hållbara arbete.

Ekologiska mjölkkor
Tobias och Kristoffer Kullingsjö, som bedriver jordbruk på Elmersgården med 230 ekologiska mjölkkor, tog hem Hållbarhetsstipendiet, som delades ut för första gången på mässan Elmia Lantbruk Djur & Inomgård i Jönköping på torsdagen.

– Bröderna Kullingsjö har tagit begreppet hållbarhet steget längre, genom att tillsammans med andra i bygden göra en gemensam satsning på rötning för biogas. Resultatet är en storskalig biogasanläggning med 32 delägare som kommer att kunna ersätta 2 miljoner liter diesel. Det är precis den typen av lantbrukare som vi med Hållbarhetsstipendiet vill premiera och lyfta fram som goda exempel på långsiktigt och konkurrenskraftigt jordbruk som även är miljömässigt hållbart, säger Patrik Holm Thisner, inköp- och kvalitetsdirektör på McDonald’s och juryns ordförande i ett pressmeddelande.

– Stipendiet är en jättebra uppmuntran och ett bevis för att vi är på rätt väg, säger Kristoffer Kullingsjö.

Med Hållbarhetsstipendiet och 100 000 kronor i potten vill McDonald’s och LRF hylla och uppmuntra alla goda initiativ och den uppfinningsrikedom som finns inom det svenska jordbruket.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094