23948sdkhjf

WWF: Sill och makrill blir rödlistade

All makrill och norsk sill får rött ljus i WWF Fiskguiden. Anledningen är flera år av överfiske, till följd av att de fiskande länderna inte kunnat komma överens om hur kvoterna ska fördelas.

– Vi ser nu återigen att det fiske som bedrivs inte är hållbart. Och tyvärr är både makrillen och den norska vårlekande sillen utsatta för alltför hårt fisketryck. Nu hamnar dessa på samma lista av överexploaterade arter som bland annat torsken och strömmingen i Östersjön, kommenterar Inger Melander, havs- och fiskeexpert på Världsnaturfonden WWF, i ett pressmeddelande.

Det är är makrill (Scomber scombrus) som är fiskad i Nordostatlanten som får rött ljus. Det är en fisk som som är vanlig både som färsk matfisk och i konserver med tomatsås. Från att ha varit ett okej alternativ är det inte längre bra eftersom beståndet mår så pass dåligt att fisket bedöms ohållbart oavsett fiskemetod.

Även den norska sillen (Clupea harengus) som är fiskad i Nordostatlanten, med samtliga redskap, hamnar på rött ljus från att tidigare ha varit gult. Den används nästan i alla former av inlagd sill och matjessill, och är den sill som ätas mest i Sverige.

Sillen hade en kollapsat under 1970-talet, och det tog flera årtionden innan den kom tillbaka.

I stället rekommenderar WWF att använda taggmakrill (Trachurus trachurus), även kallad makrillsstör, som fångas i Nordostatlanten och ligger på grönt ljus. Som sillersättare är det bättre att använda sill från Island och nordvästra Atlanten utanför Kanada.

– Vi äger inte fiskarna i haven, men kan däremot nyttja dem. Men då måste vi göra det på ett ansvarsfullt, respektfullt och hållbart sätt, säger Inger Melander.
Läs också: Norges sjömatråd förvånas över rödlistning – ”köp med gott samvete”

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063