23948sdkhjf

Grisar, mjölk och morötter i nomineringarna till Årets Ekoproducent 2014

Ragnarssons ekologiska smågris- och slaktsvinsproduktion, Vadsbo Mjölk och Widegrens Gård är de företag som har nominerats till LRFs pris Årets Ekoproducent 2014.
Nu har nominerade till Årets Ekoproducent 2014 utsetts. De tre företagen är: Ragnarssons ekologiska smågris- och slaktsvinsproduktion i Tvååker, Vadsbo Mjölk vid Mariestad och Widegrens Gård på Gotland, skriver LRF i ett pressmeddelande. Utmärkelsen delas ut av LRF den 30 januari 2014.

Ragnarssons ekologiska smågris- och slaktsvinsproduktion
På Kärragärde gård i Tvååker driver Gun och Martin Ragnarsson ekologisk smågris- och slaktsvinsproduktion. De föder upp sina grisar i ett system som helt utgår från grisarnas naturliga beteende samtidigt som de har bra produktion och hälsa. De säljer en stor del av sina produkter genom ett eget varumärke direkt till konsument och har bevisat att det går att tjäna pengar på grisproduktion.

Vadsbo Mjölk
Vadsbo mjölk utanför Mariestad i Västergötland ägs av åtta lantbruksföretagare och har bevisat något som få trodde var möjligt – att det går att driva ekologisk stordrift där djurvälfärden och betet fungerar lika bra med tusen kor som med tio. Företaget har 1 250 mjölkkor och levererar nästan 10 000 ton mjölk till Arla per år.

Widegrens Gård
Widegrens Gård på Gotland startade med försöksodling och ställde om till ekologisk odling 1987 med målsättningen att hela odlingen skulle bedrivas ekologiskt. Den målsättningen uppfylldes 2011. Gården drivs av brödraparen Dan och Olof Widegren samt Jakob och Olof Ansén. De är nu en av de största ekologiska morotsodlarna i Sverige och säljer sina produkter under eget varumärke, men är också huvudleverantör till COOPs Änglamarkssortiment. Förutom morötter odlas numera även ekologisk potatis, spannmål, oljeväxter och ärtor.

Om Årets Ekoproducent
Utmärkelsen delas ut av LRF den 30 januari 2014 på Ekogalan på Grand Hôtel. Den går till ett företag eller person som utvecklat den ekologiska produktionen eller marknaden på ett innovativt sätt. Vinnaren ska vara en bra förebild och ge inspiration till andra lantbrukare, både inom och utanför den ekologiska produktionen och vara ett gott exempel på modernt och lönsamt företagande. Förutom utmärkelsen får vinnaren ett resebidrag på 10 000 kronor för att delta på Biofachmässan 2014 eller 2015.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094