Den unika kaffeosten från norr får EU-skydd

Har du inte provat det förut är det kanske dags nästa gång du tar dig en kopp kaffe. Förmodar att det ska vara till kokkaffe som unika Kaffeosten ska serveras. Kaffeost avnjuts bäst med att skära osten i kuber som läggs direkt i varmt kaffe. Osten blir då mjukare och tar smak av kaffet.
Nu få den EU-skydd med ursprungsbeteckning, det vill säga om den är tillverkad i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen eller Ångermanland. Det meddelar Livsmedelsverket.
Osten tillverkas på mjölk från ren, get eller ko. Råvaran ska ha sitt ursprung i något av de nämnda geografiska områdena.
Basen är helmjölk där löpe tillsätts. Sedan värms mjölken upp för att tömma ostmassan på vassle. En del av vasslen lämnas kvar för att osten ska få rätt konsistens. Därefter kan den gräddas, saltas eller rökas för att förlänga hållbarheten.
Kaffeost
Kaffeost framställs av ohomogeniserad helmjölk från get, ko eller ren i landskapen Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland.
Kaffeost är en färskost med torr yta som osten får genom torkning, rökning eller gräddning. En kaffeost är oftast platt, 1–5 centimeter tjock och väger normalt 150–500 gram. Ytan kan vara mjölkvit (gäller fjällnära variant), gulaktigt sotig (gäller rökt Kaffeost av nordostlig variant) eller guldgul mörkbrunfläckig (ugnsgräddad Kaffeost av nordostlig variant).
Källa: Smaka Sverige