23948sdkhjf

Den unika kaffeosten från norr får EU-skydd

Kaffeost som serveras i bitar i varmt kaffe får skyddad ursprungsbeteckning.

Har du inte provat det förut, är det kanske dags nästa gång du tar dig en kopp kaffe. Jag förmodar att det är till kokkaffe som den unika kaffeosten ska serveras bäst. Kaffeost avnjuts bäst genom att skära osten i kuber som läggs direkt i varmt kaffe. Osten blir då mjukare och tar smak av kaffet.

Nu får den EU-skydd med ursprungsbeteckning, det vill säga om den är tillverkad i Norrbotten, Västerbotten, Lappland, Jämtland, Härjedalen eller Ångermanland. Det meddelar Livsmedelsverket.

Kaffeosten tillverkas på mjölk från ren, get eller ko. Råvaran ska ha sitt ursprung i något av de nämnda geografiska områdena.

Basen är helmjölk där löpe tillsätts. Sedan värms mjölken upp för att tömma ostmassan på vassle. En del av vasslen lämnas kvar för att osten ska få rätt konsistens. Därefter kan den gräddas, saltas eller rökas för att förlänga hållbarheten. 

Kaffeost

Kaffeost framställs av ohomogeniserad helmjölk från get, ko eller ren i landskapen Lappland, Norrbotten, Västerbotten, Jämtland, Härjedalen och Ångermanland.

Kaffeost är en färskost med torr yta som osten får genom torkning, rökning eller gräddning. En kaffeost är oftast platt, 1–5 centimeter tjock och väger normalt 150–500 gram. Ytan kan vara mjölkvit (gäller fjällnära variant), gulaktigt sotig (gäller rökt Kaffeost av nordostlig variant) eller guldgul mörkbrunfläckig (ugnsgräddad Kaffeost av nordostlig variant).

Källa: Smaka Sverige

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.047