Startup satsar på labbodlad gåslever
Labbodlat kött baserat på muskelceller är en omdiskuterad fråga globalt. Inom EU är det förbjudet att sälja odlat kött och EU-kommissionen har ännu inte tagit ställning till om det är säkert att äta eller inte. Flera medlemsländer, bland annat Österrike och Frankrike, har också motsatt sig artificiell tillverkning av kött då det anses hota bönders verksamhet.
Köttet är också dyrt att producera vilket har gjort det svårt för den odlade matproduktionen att konkurrera med riktigt kött som säljs i livsmedelsbutiker.
Nu har däremot ett australiensiskt startupföretag, Vow, i ställlet tagit produkten till finrummen genom att skapa en fuskvariant av lyxrätten gåslever – foie gras. I dagsläget säljer Vow bara sitt odlade kött till exklusiva restauranger. Målet är att senare skala upp mot mer massproduktion.
– Vows företagsfilosofi handlar om att tillverka saker som medvetet skiljer sig från det kött vi konsumerar i dag, säger Ellen Dinsmoor, operativ chef till WSJ, som citeras av Göteborgs-Posten.
– Foie gras når det området och vår marknadsstrategi, som börjar i en mer premium- och exklusiv miljö och sedan sjunker ner på marknaden.
Foie gras är en fransk delikatess som består av gås- eller anklever där fågeln i fråga har tvångsmatas, så kallad ”gavage”, för att levern ska bli extra fet. Processen är förbjuden på flera platser, bland annat i Sverige, men däremot är det tillåtet att importera foie gras som framställts på detta sätt.
Vows odlade kött har processats fram genom att låta bindvävsceller från japansk vaktel växa till sig i en stor tank. Efter skörden tillsätts bland annat bondbönsprotein, olika frukt- och grönsakskoncentrat och förtjockningsmedel. Patén innehåller även smör och kryddor som salt och timjan. Slutprodukten har en konsistens som påminner om gåslever.