KLS lägger ner fabrik – 60 personer berörs
Det är brist på svenskt kött och effekterna av de låga slaktvolymerna har börjat få effekt på branschen.
I oktober förra året berättade köttproducenten KLS, som är en av Sveriges största köttproducenter, om sin stora satsning på anläggningen i Dalsjöfors, där fabriken byggs om och utökas med 3 000 kvadratmeter, som ska stå klar kommande vår. En investering på 152 miljoner kronor.
Samtidigt väljer bolaget nu att lägga ned Charkprodukter i Billesholm, som framför allt tillverkar korv, på grund av de låga volymerna på svenskt kött i fabriken.
– Det är ett tungt beslut att lägga ned Charkprodukter i Billesholm, i synnerhet eftersom vi måste säga farväl till duktiga och omtyckta kollegor, kommenterar Viktor Tornberg, vd för KLS, i ett pressmeddelande.
KLS köpte Charkfabriken 2016 för 141 miljoner kronor med 50 anställda. Men nu vill KLS flytta volymerna till andra fabriker inom koncernen för att kunna optimera produktionen.
Tanken är att koncentrera framtida investeringar till färre anläggningar för att få bättre effektivitet och samordningsvinster, skriver de.
För Billesholm har produktionsvolymerna minskat samt att anläggningen behöver göra stora investeringar för att kunna fortsätta.
– Det är tråkigt att behöva lägga ned produktionen i Billesholm, men ett nödvändigt steg för att hålla KLS konkurrenskraftigt och säkerställa långsiktig kapacitet, fortsätter han.
Beslutet påverkar cirka 60 anställda. Sista dag för produktion är planerad till andra kvartalet nästa år.