23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Överblivet blod blir brownie – boostar järnhalten

Över 95 procent av allt nötblod går till spillo, enligt Axfoundation. Järnboostad brownie kan bli en del av lösningen, visar tester.

Axfoundation och Pressbyråns testlabb PBX tillsammans med IVL Svenska Miljöinstitutet och flera forskningspartners letar efter lösningar på outnyttjade livsmedelsflöden. Först ut är en järnrik brownie gjord på nötblod, fullkorn och choklad.

Brownien är resultatet av forsknings- och innovationsprojektet Blod och Rova, som kartlagt hur råvaror som annars slängs kan användas för att skapa nya, näringsrika och hållbara livsmedel. 

– Järnbrist är vanligt, särskilt bland tjejer. Vi vill boosta livsmedel med blod som är rikt på järn, men också göra produkter man faktiskt vill äta i vardagen, kommenterar Veronica Öhrvik, projektledare inom Framtidens mat på Axfoundation, i ett pressmeddelande.

Blodbrownien bakas med 20 procent nötblod, fullkornsrågmjöl och rättvisemärkt kakao. Blod har liknande bindningsegenskaper som ägg och stelnar vid uppvärmning. Det ger också chokladen en djupare smak och döljer blodets mörka färg.

Vid tester fick blodbrownien positiv respons från både vuxna och barn vid tester, trots att det stod ”blod” på skylten.

– Blodbrownien är ett konkret steg mot att ta tillvara resurser och möta ett skriande behov i samhället, säger Linnéa Borgström, HR- och hållbarhetsdirektör på Reitan Convenience Sverige.

Enligt projektet kan två minibrownies täcka 25 procent av kvinnors dagliga järnbehov.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.032