23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Anmälan kring ”fri från” kan skrotas – ska minska regelbördan

Från den 1 januari 2026 kan livsmedelsföretag slippa anmäla gluten-, laktos- och mjölkfria produkter till Livsmedelsverket. Förslaget, som nu är ute på remiss, ska minska företagens regelbörda och administrativa kostnader.

Livsmedelsverket föreslår att det nuvarande anmälningskravet för så kallade ”fri från”-livsmedel ska tas bort. ”Fri från”-livsmedel märks på varor som är gluten-, laktos- eller mjölkfria.

Enligt reglerna i dag ska livsmedelsföretag anmäla färdigförpackade fri från-livsmedel till Livsmedelsverket som ansvarar för kontrollen av det aktuella företagets anläggning. Det görs ingen någon bedömning av anmälda produkter.

Det nya förslaget, som nu är ute på remiss, innebär att livsmedelsföretag inte längre ska behöva anmäla. Syftet är att det ska minska regelbördan och företagens administrativa kostnader. 

Förslaget innebär också att kontrollmyndigheter inte längre kommer att få information om anmälda produkter från Livsmedelsverket. Kontroll av dessa produkter ska dock ske på samma sätt som tidigare. Anmälningskravet föreslås tas bort från och med den 1 januari 2026.

Synpunkter på förslaget ska lämnas in senast den 17 oktober 2025.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.047