23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

Restströmmar ersätter soja och fiskmjöl – första fisken redan i butik

Ett nytt svenskt innovationsprojekt visar att restströmmar kan bli en avgörande resurs i omställningen av foderindustrin.

Forskare och företag har tillsammans utvecklat industriellt producerat foder baserat på mykoprotein, insekter och musslor som helt ersätter importerad soja och fiskmjöl. Regnbågslaxen från Älvdalslax är den första fisken i världen som föds upp kommersiellt på det nya cirkulära fodret.

Det framgår av ett pressmeddelande från Axfoundation.

– Vi har tillsammans bevisat att det går att producera foder i industriell skala av svenska restströmmar, som minskar miljöbelastningen och stärker svensk beredskap – utan att tumma på djurhälsa eller smak. Det här är början på en större omställning, kommenterar Christian Sjöland, projektledare på Axfoundation.

Fodret, som kombinerar svampprotein från skogsindustrins restprodukter med insekter och musslor, bidrar till minskad markanvändning, lägre klimatavtryck och minskat tryck på biologisk mångfald. 

Projektet ”Framtidens foder för fågel, fisk och fläsk” testar just nu råvarorna i fiskodling i Älvdalen, och under 2025 ska fodret även utvärderas för gris, kyckling och värphöna.

– Cirkulära foderlösningar till odlad fisk fungerar minst lika bra som dagens! Framtidens foder innehåller ingredienser som är mer naturliga för fisken att äta. Det är bra både för fisken, miljön och kvaliteten i slutprodukten. Förhoppningen är att det ska ge lika goda resultat för gris och fågel, kommenterar Anders Kiessling, professor i akvakultur vid Sveriges lantbruksuniversitet.

Sensoriska tester visar att fisken håller samma kvalitet som vid traditionellt foder, samtidigt som tillväxten är oförändrad. För fiskodlare innebär detta både nya affärsmöjligheter och ett aktivt bidrag till en mer hållbar livsmedelsproduktion.

– Smakmässigt är vi väldigt nöjda och vi ser redan en stor efterfrågan från kunder. För oss som odlare är det meningsfullt att bidra till en lösning som fungerar både för oss och för miljön, säger Anders Beronius, vd på Älvdalslax.

Från september 2025 kommer ”Framtidens fisk” att säljas via Hemköp, Urban Deli och till foodservice genom Fiskhallen Sorunda. Under 2025/2026 väntas även gris-, kyckling- och äggprodukter nå marknaden.


BREAKING
{{ article.headline }}
0.109