23948sdkhjf

Brister i djurskyddskontrollen vid fjäderfäslakterier

Brister upptäckta i djurskyddskontrollen vid fjäderfäslakterier.
Livsmedelsverkets kontroll vid fjäderfäslakterier har i några fall inte följt fastställda rutiner. Därför har djurskyddsärenden inte anmälts till länsstyrelserna på rätt sätt. Det visar Sveriges Televisions granskning. Livsmedelsverket går nu omgående igenom de rutiner som gäller för kontrollpersonalen och fortsätter att påpeka och följa upp brister i djurskyddet.

- Vi ser mycket allvarligt på alla djurskyddsärenden. Därför säkerställer vi nu att kontrollen vid fjäderfäslakterier följer fastställda rutiner, säger Malin Engdahl, enhetschef vid Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Fungerande kontroll
Trots de brister som granskningen pekar på fungerar kontrollen i de allra flesta fall som den ska göra. Upptäckta fel påpekas av Livsmedelsverket och företagen är tvungna att åtgärda bristerna.

- Djuren ska inte behöva lida och företagen som äger, transporterar eller hanterar djuren bär ansvaret för djurens välbefinnande. Vår uppgift är att kontrollera att företagen följer lagarna så att djuren inte far illa. Det är en uppgift vi tar på största allvar, säger Malin Engdahl.

Företagen har fått påpekanden
När Livsmedelsverket påträffat brister i djurskyddet vid avlastning på fjäderfäslakterier har i samtliga fall det aktuella företaget fått ett påpekande. Huvuddelen av dessa ärenden har däremot inte rapporterats vidare av Livsmedelsverket till Länsstyrelsen. Det innebär att Länsstyrelsen inte kunnat följa upp djurskyddsärenden på rätt sätt.

- Nu ser vi till att alla djurskyddsärenden anmäls till länsstyrelserna. Vi går på nytt igenom rutinerna med kontrollpersonalen och vi fortsätter att påpeka och följa upp brister i djurskyddet, säger Malin Engdahl.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063