23948sdkhjf

Livsmedelsbedrägerier ska stoppas genom samarbete

Livsmedelsverket föreslår fängelse vid grova livsmedelsbrott.
Under 2015 och 2016 kommer det att ställas högre krav kring livsmedelssäkerhet. tillsammans med detta kommer nya EU direktiv som kräver att de som certifierar ekologisk produktion måste genomföra stickprovskontroller hos fem procent av sina kunder varje år.

Samarbete är nyckelordet menar Anders Nilsson, livsmedelsansvarig hos Lloyd´s Register, LRQA. Han säger att inget livsmedelsföretag kan identifiera risklivsmedel ensam.

– Det är svårt att ha all den kompetens som krävs inom företaget. Därför behöver man samarbeta med andra livsmedelsföretag, branschorganisationer, myndigheter och polisorganisationer som Europol och Interpol. De som utför bedrägerier ligger oftast steget före, säger han.

Livsmedelsombudsmannen måste fördubblas
Samtidigt som kraven skärps, hörs kritik om att bötesbeloppen vid livsmedelsbrott är för låga och funktionen Livsmedelsombudsmannen måste fördubblas för att klara trycket säger Jan Sjögren, avdelningschef hos Livsmedelsverket, till Livsmedel i fokus.

– Funktionen består i dagsläget av en person, men det skulle behöva vara minst det dubbla, säger han i ett pressmeddelande.

Nu föreslår Livsmedelsverket fängelse vid grova livsmedelsbrott. 2015 är också året då Livsmedelsverket tänker fokusera på bedrägerier.

– Den organiserade brottsligheten i Europa ser livsmedelsbedrägerier som ett intressant område just nu. Det finns stora pengar att tjäna och liten risk. De 19 ton falsk honung som upptäcktes i Sverige i maj 2013 resulterade i en företagsbot på 15 000 kronor, knappast avskräckande, säger Torbjörn Synnerdahl, Business Unit Manager på Eurofins.

Källa: Annika Lindecrantz

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.951