23948sdkhjf
Logga in eller skapa för att spara artiklar
Få tillgång till allt innehåll på Food Supply
Ingen bindningstid eller kortinformation krävs
Gäller endast personlig prenumeration.

”Grönt” öl under lupp – experter slår mot bryggerijättarnas klimatstrategier

Spendrups och Carlsberg lyfter sina klimatinitiativ som banbrytande steg mot en hållbar ölproduktion. Men hållbarhetsexperter menar att satsningarna snarare befäster dagens industrijordbruk – och riskerar att bli ännu ett exempel på greenwashing.

Bryggeribranschen framhåller hållbart odlat korn som en nyckel i omställningen mot minskad klimatpåverkan. Men enligt experterna Gunnar Rundgren och Karin Gerhardt handlar mycket av arbetet snarare om marknadsföring än verklig miljönytta. 

Spendrups och Carlsberg har lanserat varsitt program för hållbarare kornodling. Spendrups projekt ”Klimat & Natur”, i samarbete med Lantmännen, ska minska klimatpåverkan genom fossilfria transporter och minskat användande av kemikalier. Carlsberg satsar samtidigt på så kallad regenerativ odling, som enligt bryggeriet ska stärka jordhälsa och biologisk mångfald.

BREAKING
{{ article.headline }}
0.031|instance-web02