23948sdkhjf

Unik ökning i svensk mjölkproduktion

2013 blev något av ett rekordår för den svenska mjölken.
För första gången sedan år 2 000 visar den svenska mjölkinvägningen en tydligt uppåtgående trend. Bara under andra halvåret i år har det producerats 1,3 procent mer mjölk än under motsvarande period 2012, enligt ett pressmeddelande.

Ökning med 0,5 procent
Den svenska mjölkinvägningen för 2013 beräknas hamna på 2.870 miljoner kg mjölk. Det visar årets sista mejerimarknadsrapport från LRF Mjölk. Det är en ökning med 0,5 procent jämfört med förra året och den högsta årssiffran på fyra år. Det är första gången på tretton år som det sker en tydlig ökning i mängden invägd svensk mjölk .

- Detta är ett glädjande trendbrott efter att landets totala mjölkmängd minskat med drygt tio procent sedan 2003. Ett rekordhögt svenskt avräkningspris har säkert haft en stor betydelse för den positiva utvecklingen, säger Lennart Holmström, expert på mejerimarknad och statistik, LRF Mjölk.

ökade ostpriser
Även den internationella mejerimarknaden har haft en fortsatt stabil utveckling under hösten och den globala efterfrågan förväntas hålla i sig. Priserna i Fonterras auktioner har under de senaste månadernas fortsatt uppåt för de flesta mejeriprodukterna och ligger för närvarande 48 procent högre än i början av januari. Inom EU har de genomsnittliga priserna på mejeriprodukter under de senaste tre månaderna fortsatt att öka för ost medan priserna sjunkit något för övriga mejeriprodukter.

Ökat i USA
Mjölkproduktionen har ökat i framför USA och Nya Zeeland, men även EUs mjölkinvägning har fortsatt sin återhämtning och sedan juli ökar åter volymerna.

Utvecklingen för svenska tillverkningen av mejeriprodukter är fortsatt svag. Under årets första nio månader minskade produktionen av alla mejeriprodukter utom mjölkpulver. Utrikeshandeln med mejeriprodukter domineras av en stor import och införsel av ost från Danmark, Nederländerna och Tyskland.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078