23948sdkhjf

Inget hästkött i nötkött

Efter kontroller har inget hästkött hittats i nötkött.
I spåren av hästköttskandalen kontrollerar Livsmedelsverket och andra EU-länder aktivt hur det ligger till med fusket. Den senaste undersökningen siktar in sig på nötkött i färdigförpackad mat och visar att inget av proverna innehöll hästkött.

De 134 proverna i Livsmedelsverkets undersökning togs under april-maj 2014 på vanliga och populära matvaror, exempelvis köttbullar och annan färdigmat i butik, barnmat, mat som vi köper i delidisken samt hamburgare från de stora hamburgerkedjorna.

Inget hästkött
Produkterna i undersökningen innehöll enligt ingrediensförteckningen på förpackningen nötkött. Analyserna visade att inget av livsmedlen innehöll hästkött.

- Det är självklart så här analysresultaten ska se ut. Samtidigt fortsätter vi som jobbar med kontrollen nu våra aktiviteter för att hindra bedrägerier med mat. Den som läser ingrediensförteckningen ska få rätt information om maten och vad den innehåller, säger Louise Nyholm, statsinspektör på Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

Uppföljande undersökning
Provtagningen är en uppföljning av en liknande undersökning i samtliga EU-länder under våren 2013. Då innehöll knappt fem procent av de över 4000 proverna mer än en procent hästkött som inte hade deklarerats i märkningen på förpackningen.

Samarbete Livsmedelsverket och kommunal kontroll
Livsmedelsverket utförde undersökningen tillsammans med den kommunala kontrollen i Stockholm, Göteborg, Malmö, Uppsala, Umeå och Örebro. Proverna togs i butiker och restauranggrossister samt hos hamburgerrestauranger.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.096