23948sdkhjf

Doktorand ska utreda köttproduktion

Ska undersöka hur svensk nöt- och lammköttsproduktion kan göras ekonomiskt hållbar.
Industridoktoranden Esbjörn Andersson inom företagsekonomi anställs nu i samverkan mellan Hushållningssällskapet Sjuhärad och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i Skara.

– För att klara framtidsfrågorna inom de gröna näringarna är det viktigt att forskare, främst inom den tillämpade forskningen, finns ute i företagen, säger Roy Olausson, vd på Hushållningssällskapet Sjuhärad, i ett pressmeddelande.

Frågor som doktoranden, Esbjörn Andersson, kommer att arbeta med är hur svensk nöt- och lammköttsproduktion kan göras ekonomiskt hållbar. Det handlar bland annat om priser, stöd och ökande global konkurrens som frihandelsavtal mellan EU och USA/Kanada.

Esbjörn Andersson har tillträtt tjänsten och är placerad både på SLU i Skara och på Hushållningssällskapet Sjuhärad, Rådde gård.

– Behovet av en doktorand inom lantbruksekonomi är idag stort med tanke på att svensk animalieproduktion minskar. Samarbetet mellan Hushållningssällskapet Sjuhärad och SLU är det första i en rad samarbeten inom överenskommelsen mellan SLU och Västra Götalandsregionen, säger Anna Hessle, docent vid SLU, i samma pressmeddelande.

Exempel på tänkbara arbetsområden:
Arbetet innebär analys och uppskattning av hur lönsamheten ska kunna ökas i nöt- och lammköttsproduktion. Möjliga vägar är:
Att skapa stora sammanhängande betesmarker av befintliga betesmarker tillsammans med intilliggande nedlagd åker och skogsmark som eventuellt omvandlas till bete efter slutavverkning.
Samproduktion av bete för köttproduktion och biobränslen på redan igenvuxna eller trädplanterade åkrar och betesmarker, s.k agroforestry.
Biologiska produktivitetsförbättringar genom avel.
Utfodringsoptimering med hänsyn till foderpriser.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11