23948sdkhjf

Nya EU-regler kan stoppa ekologiska livsmedel

Omfattande kritik mot EU-kommissionens förslag till nya stadgar mot den svenska ekologiska mjölkproduktionen, samt mot ekologiska varor.
LRF, KRAV, Ekologiska Lantbrukarna, Sveriges konsumenter och Svensk Dagligvaruhandel och Naturskyddsföreningen ratar förslaget som innebär att alla som säljer ekologisk mat ska certifieras och betala för att butiken kontrolleras. Det meddelar Sveriges Radio P4 Gotland.

– Det här kommer att försvåra för utvecklingen av den ekologiska produktionen, vilket också minskar möjligheten för Sverige att arbeta för att minska miljöpåverkan i jordbruket. Så det är ett jättestort hot att den här nya förordningen tas fram helt utan insyn från den ekologiska marknaden, säger Emelie Hansson, sakkunnig på Naturskyddsföreningen, till Sveriges Radio.

Emelie Hansson menar att om förslaget går igenom, kan det leda till att till exempel bensinmackar som säljer ekologisk mjölk till kaffet kanske slutar med det och att caféer och småbutiker väljer bort ekologiska produkter.

Ytterligare ett förslag från EU-kommissionen som Emelie Hansson ser som ett hot mot den svenska ekologiska mjölkproduktionen är att bönderna inte ska få ta bort hornen på kalvarna. Det gör man i Sverige – för att korna inte ska skada varandra och personalen – då djuren går inne på vintern på grund av klimatet.
– Om man inte längre ska få avhorna djuren, så kommer vi inte kunna ha en ekologisk mjölkproduktion i Sverige. I stort sett inga ekologiska mjölkproducenter kommer att klara det kravet, säger hon till Sveriges Radio.
EU-kommissionen vill skapa nya regler för att förstärka förtroendet för den ekologiska produktionen och att de nya reglerna ska gälla i hela EU. Men i Sverige tror alltså ledande organisationer att det kan få motsatt effekt.

Naturskyddsföreningen jobbar för att vi ska köpa mer ekologiskt och stöttar ekologiskt lantbruk.
Kommentera en artikel (1)
Meddela redaktionen
Företagens egna nyheter
Se alla medlemsnyheter
Mest läst
Senaste nytt
Se senaste nytt
Utvalda artiklar
Utvalda nyheter från förstasidan
Sjöstrand Coffee får brittisk miljonorder
Cafékedjan Le Croissant i konkurs
Semper ansluter sig till Lantmännens gröna initiativ
Probi tillsätter ny ordinarie vd
Därför pressar kedjorna sina leverantörer att sätta vetenskapsbaserade mål
Fontana prisas som en av Sveriges bästa arbetsplatser
Andra Nordiska Medier
Fri Köpenskap
RS & FastFood
Packnet

Sänd till en kollega

0.109