23948sdkhjf

Kadmium i svensk pasta

Livsmedelsverket har analyserat kadmiumhalten i olika pastasorter. Högst halter hittades i Kungsörnens fullkornspasta.
Många svensktillverkade pastasorter innehåller mer av den farliga tungmetallen kadmium än vad italiensk pasta gör. Det visar analyser som Livsmedelsverket har gjort.

Resultaten från studien har ännu inte presenterats för allmänheten men SVT har tagit del av hela listan på drygt 100 olika sorters pasta som köpts i vanliga livsmedelsbutiker. Analyserna visar att svensk pasta i snitt innehåller mer kadmium än italiensk – 0,05 milligram respektive 0,03 milligram per kilo. Orsaken är att det finns mer kadmium i det svenska mjölet, då det finns naturligt i åkermarken, men också tillförs genom luftföroreningar och gödsel.

Lantmännen är den enda svenska pastatillverkaren med varumärket Kungsörnen och därför ligger många av deras sorter i topp.

– Vi har så klart ambitionen att komma längre ner, det är viktigt. Vi vill inte tillföra mer kadmium till våra konsumenter än nödvändigt så givetvis vill vi komma ner i halterna, säger Claes Johansson, hållbarhetschef på Lantmännen, till SVT Nyheter.

Kungsörnens Må bra ljus fiberpasta innehåller, enligt SVT, mest kadmium i hela testet – 0,072 mg/kg, vilket är precis under lantmännens eget gränsvärde på 0,08 mg/kg.

Jenny Svederman kommenterar i ett mejl till Food Supply, ryktet om att Lantmännen ska ha velat mörka att vissa av deras produkter innehåller kadmium:

"Att det finns kadmium i alla produkter vi odlar i jorden är ingen hemlighet, utan något som vi och alla livsmedelsproducenter arbetar med löpande och Lantmännen har aldrig velat mörklägga Livsmedelsverkets rapport eller frågan om kadmium i pasta. Vi har tvärtom varit öppna i frågan. Vi har haft en bra dialog med Livsmedelsverket under processen och varit öppna i alla våra kanaler".

FAKTA: Kadmium

Kadmium lagras i njurarna och kan på lång sikt förstöra njurfunktionen. Gränsvärden baseras i första hand på effekter på njure, men svenska studier visar att kadmium orsakar benskörhet vid lägre nivåer.

Kadmium misstänks också öka risken för bröst- och livmodercancer och risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Det bedöms inte finnas några säkra halter.

Kadmium finns naturligt i jorden, men tillförs genom konst- och stallgödsel, avloppsslam och genom nedfall från luften. Eldning av olja, biobränslen och sopor frigör kadmium. Trots att tillförseln av kadmium till åkrarna har minskat de senaste årtiondena så har inte exponeringen från mat minskat.

Spannmål och rotfrukter är en stor källa men högst halter finns i livsmedel som njure, lever, brunt krabbkött och vissa champinjoner. Cigarettrök innehåll kadmium och rökare har flera gånger högre halter i blodet.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11