23948sdkhjf

Musteri satsar på äppelbrandy och is-pommeau

Sövde musteri skapar alkoholhaltiga drycker som komplement till musten.
För sex år sedan tog Bonny Håkansson över Sövde musteri i Sjöbo kommun. Han behöll den gamla traditionen som har funnits på musteriet sedan slutet av 50-talet, där alla som vill lämnar in sina äpplen.

– Det gör att vår must innehåller över 100 olika sorters äpplen och att den smakar olika beroende på vilka sorter som ingår i flaskan du dricker, berättar Bonny Håkansson för Lokaltidningen.

Bonny Håkansson håller just nu på att ta fram en äppelbrandy och en is-pommeau. Inköpet av koppardestillatorn från Tyskland blev början till Sövde Äppelbrandy, som just nu ligger på lagring på ekfat. Minst tio år ska drycken ha för att kunna börja säljas. Under tiden satsar Bonny på is-pommeau.

– Is-pommeau är en blandning av olagrat destillat och is-must. Is-must är en reducering av vanlig färskpressad must som får frysa under de kalla vintermånaderna. När musten tinar upp sparar man endast den första femtedelen som blivit fryst, berättar han för Lokaltidningen.

Tillverkningen av is-pommeau är i stort sett densamma som i Frankrike. Skillnaden att man i Frankrike använder så kallade cideräpplen som är små, sura och oätliga, vilket bidrar till en cider med mycket tanniner. Den cider som görs i Sövde är frisk och mild och påminner om den cidern som tillverkas i Baskien.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079