23948sdkhjf

Spannmålsodlare står inför stora utmaningar

Den odlingsbara marken blir allt mindre runt om i världen samtidigt som det blir allt fler munnar som ska mättas.
400 spannmålsodlare i Sverige samlas i slutet på veckan på ett årsmöte i Örebro. Där ska man diskutera frågan om att den odlingsbara marken blir allt mindre i världen, samtidigt som fler munnar som ska mättas. Det skriver Nerikes Allehanda, NA.

Temat för årsmötet är ”Vägen till ett hållbart lantbruk”. Och för att nå dit finns ännu mycket att göra, det menar enligt Per Sandberg som är ordförande i Sveriges spannmålsodlare och spannmålsbonde på Torshälla gård.

– Det största problemet är att våra politiker inte verkar förstå att vi är med i EU. Vi kan inte ha särregler för oss som inte gäller i övriga Europa, säger han till NA, och fortsätter:

– Vi har inget emot att det ställs miljökrav på oss, men reglerna inom EU måste vara lika för alla, annars fungerar inte konkurrensen.

Enligt Per Sandberg blir det knepigt när allt mer livsmedel importeras från andra länder – livsmedel som produceras på ett sätt som vi inte får göra i Sverige på grund av att vi, till exempel, inte kan använda samma gödsel eller växtskyddsmedel som görs på andra håll.

– Det tas fram bättre och mer miljövänliga växtskyddsmedel på andra håll i världen som vi inte får använda, trots att de är bättre.

Men för att få maten att räcka till måste det också till andra åtgärder. Per Sandberg förklarar att vi måste bli bättre på att få fram större skördar.

– Det handlar inte bara om genmodifierade grödor, utan också att vi måste utnyttja arealerna bättre.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078