23948sdkhjf

De inför ny svenskmärkning

I höst lanseras en ny ursprungsmärkning för livsmedel.
Riks LRF, Livsmedelsföretagen och Svensk Dagligvaruhandel lanserar i höst en gemensam ursprungsmärkning som ska göra det enklare att välja svensk mat när man handlar.

Svenskmärkningen kommer att finnas på mjölk, ägg och kött som är 100 procent svenska och på sammansatta livsmedel som innehåller minst 75 procent svenska råvaror. Alla steg i livsmedelsproduktionen, inklusive förädling och packning, måste ha också ha gjorts i Sverige, för att ett företag ska kunna sätta märkningen på sin produkt.

Anders Källström, vd på LRF, har varit en av de drivande aktörerna i samarbetet för den nya svenskmärkningen.

– Det känns väldigt bra att äntligen ha fått till en tydlig modell i på det här viktiga området, säger han i ett pressmeddelande.

En annan aspekt med märkningen är att det är viktigt att den fungerar på den internationella marknaden.

– Intresset för svenska produkter är stort på vissa delmarknader, det har vi sett till exempel i våra kontakter med Kina, säger Anders Källström.

Tidplanen för svenskmärkningen är att samarbetet formaliseras i ett bolag där man nu utser en styrelse som ska tillsätta en VD. LRF har tre av totalt nio platser i styrelsen. Den ena överlåter man till Svenskt Kött som man vill ska ingå i modellen. LRFs två styrelseledamöter blir Åsa Odell från riksförbundsstyrelsen och Anders Holmestig, avdelningschef och vice VD för LRF. Bolaget kommer att vara igång under senhösten och i slutet av 2015 eller i början av 2016 kommer verksamheten att börja märkas på marknaden.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Sänd till en kollega

0.109