23948sdkhjf

Förväntad rekordskörd av skånska äpplen

Ser ut att bli betydligt större än i fjol.
De första av säsongens äpplen har anlänt till Äppelrikets lager i Kivik på Österlen och årets skörd ser ut att bli betydligt större än i fjol. Samtidigt pågår bygget av ett storlager så att konsumenter kan äta skånska äpplen året runt. Det framkommer av ett pressmeddelande.

– Förra året var ett olyckligt år för skånska äpplen med hela 2500 ton hagelskadad frukt. Men i år ser det bra ut. Om vi får värme i augusti och september uppskattar vi att skörden blir 20 procent större än normalt, säger Henrik Stridh, vd för Äppelriket, i pressmeddelandet.

Tiden då konsumenter kan hitta skånska äpplen i butik förlängs för varje år. Äpplena från i fjol tog slut i juli i år. Äppelrikets mål är att förse marknaden med frukt året om.

– Vi bygger just nu ett modernt lager för 2500 ton äpplen där frukten håller sig fräsch väldigt länge, uppger Henrik Stridh.

Förutom kyla så ändras de atmosfäriska förhållanden i det så kallade ULO-lagret – Ultra Low Oxygen – genom att minska syret, så att äpplena går ner på sparlåga. Då bevaras äpplets nyttigheter och mognadsgrad.

Idag kommer ungefär 80 procent av äpplena i butik från utlandet. Äppelriket räknar med att den svenska andelen kommer att öka snabbt framöver.

– Vi märker en fortsatt ökad efterfrågan av våra fina äppelsorter. Framtiden för skånska äppelodlare är ljus, säger Henrik Stridh.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.08