23948sdkhjf

Flyktingar ska bli framtidens slaktare

Livsmedelsföretagen ansöker om pengar från regeringen för att få in fler nyanlända i livsmedelsbranschen.
Det råder stor brist på slaktare, styckare och bagare i Sverige. Därför ansöker nu Livsmedelsföretagen och Livsmedelsarbetareförbundet, Livs, om totalt 600 000 kronor från regeringen. Syftet med att hoppa på det så kallade snabbspåret, vilket innebär en närmare samverkan med Arbetsförmedlingen, är att främja nyanländas etablering inom livsmedelsindustrin.

— Det råder sedan flera år tillbaka stor brist på till exempel slaktare och styckare inom livsmedelsindustrin. Det utbildas inte några nya personer inom dessa yrkesgrupper alls i Sverige. Samtidigt har många nyanlända sådan kompetens. Vi kan med hjälp av arbetsförmedlingen hitta dessa personer och snabbt få ut dem i arbete. Bra för vår bransch. Bra för dem som får jobb och dessutom en samhällsinsats, säger Christoffer Carlsson, som leder det gemensamma projektet mellan Livsmedelsföretagen och Livs, till Food Supply.

En del av pengarna ska gå till att vässa validering av kompetens, att snabbare kunna översätta kunskap som nyanlända har med sig från hemlandet.

— Företagen kommer att hitta personer med rätt kvalifikationer. En fungerande kompetensförsörjning är en förutsättning för att vi ska kunna ha kvar slakt- och styckverksamhet i landet.

Hur stora problem har livsmedelsbranschen när det gäller att hitta arbetskraft?

— I Svenskt Näringslivs senaste rekryteringsenkät uppgav nästan hälften av alla livsmedelsföretag att de upplevde det som mycket eller ganska svårt att hitta kompetent arbetskraft. Dels för att utbildningarna som ges inte matchar företagens behov. Och dels för att kraven på kunskap blivit högre. Det gäller både för hantverksmässiga yrken och industriella.

Vilka yrkesgrupper handlar det om?

— Livsmedelsarbetareförbundet och Livsmedelsföretagen ska kartlägga ytterligare yrkesgrupper inom livsmedelsindustrin som kan ha behov av snabbspår. Jag är gemensamt anställd av båda organisationerna för att arbeta med sådana här frågor. Vi tror att det finns fler personer i Sverige bland nyanlända som har kunskap som vår bransch skulle ha nytta av.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062