23948sdkhjf

Findus om Bjuv-nedläggningen: Dystert

Geografiskt läge och överkapacitet bakom beslutet att stänga prestigeanläggningen, säger Findus vd Henrik Hjalmarsson.
På torsdagseftermiddagen bekräftade Findus att anläggningen i Bjuv kommer att läggas ned och 450 medarbetare varslas om uppsägning. Produktionen ska i stället flytta till Reken i Tyskland.

Enligt Findus, och ägarbolaget Nomad Foods, beror nedläggningen på "överkapacitet i produktionen av djupfrysta livsmedel", vilket leder till lönsamhetsproblem.

— Låt mig först säga att det naturligtvis är en dyster nyhet för medarbetarna. Men ett viktigt skäl för varslet är vårt geografiska läge. Även om Sverige och Norden är viktiga marknader innebär placeringen i Bjuv längre transportvägar och därmed högre kostnader till andra stora marknader som Syd- och Västeuropa vilket i sin tur gör det svårare för oss att stå oss i konkurrensen, säger Henrik Hjalmarsson, vd för Findus Sverige, i ett pressmeddelande.

Nomad Foods har elva produktionsanläggningar i Europa och flera av dem har samma produktionsresurser som fabriken i Bjuv, uppger Findus.

Findus verksamhet i Loftahammar kommer emellertid inte att påverkas av varslet.

Beskedet innebär inte heller att Findus slutar köpa produkter eller råvaror från Sverige, lovar bolaget.

Under torsdagen kallade företagsledningen de fackliga organisationerna till förhandlingar.

— Jag vill inte spekulera i hur snabbt vi kan slutföra förhandlingarna eller när varslet kan vara genomfört. Men mitt fokus under den närmaste tiden ligger självklart på mina medarbetare och på att hitta samarbetsformer med kommunen och andra berörda organisationer för att lindra effekterna av dagens besked.

Anställda inom försäljnings-, marknadsförings- och supportfunktioner i bolaget flyttas under 2016-2017 till Malmö, uppger Findus i pressmeddelandet.

Sammanlagt kommer Findus att ha runt 175 anställda i Sverige.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094