23948sdkhjf

Nej till torsk — ja till räkor

Fritt fram för räkor från Västkusten medan Östersjötorsken mår sämre och bör undvikas. Det enligt WWF:s nya råd.
På tisdagen presenterade Världsnaturfonden, WWF, för sin årliga fiskguide, där organisationen bedömer ett 60-tal vanliga matfiskar ur ett hållbarhetsperspektiv.

— Fiskguiden är ett viktigt verktyg för att göra mer miljövänliga och hållbara inköp av fisk och skaldjur. Både konsumenter, fiskbranschen och restaurangerna har stor makt att påverka. Vi rekommenderar alla att köpa produkter märkta med MSC (Marine Stewardship Council), ASC (Aquaculture Stewardship Council) eller KRAV, säger Inger Melander, sakkunnig fiske och marknad på WWF, i ett pressmeddelande.

På listan för 2016, som har stort inflytande i konsumentledet, får västkusträkan grönt ljus. Det efter att skaldjuret efter en 20 månader lång utredning blev MSC-märkt i oktober 2015.

Läs också: Efter 20 månader — västkusträkan blir miljömärkt

— Det är glädjande att västkusträkan får grönt ljus. Vi kan nu njuta av västerhavets delikatess igen med gott samvete. MSC-certifieringen är ett positivt steg i rätt riktning mot ett hållbart räkfiske och tydlig spårbarhet från hav till bord, säger WWFs generalsekreterare Håkan Wirtén, i en kommentar.

Däremot hamnar Östersjötorsken återigen på gult och rött ljus. Enligt WWF är Östersjötorsken "liten och mager och forskarna vet inte riktigt varför". Torsk från Barents hav som länge varit välmående och legat på grönt ljus hamnar i år på gult ljus, beroende på sämre tillväxt.

Andra nyheter är bland annat att lax fångad med laxfällor i Östersjön går från rött till gult ljus samtidigt som gulfenad linfångad tonfisk går från grönt ljus till gult. Svenskt fiske av rödtunga ligger kvar på rött ljus.

I år utfärdar också WWF en extra uppmaning till restaurangerna att satsa på spårbarhet.

— I dagsläget är det få restauranger och fiskdiskar som är certifierade. Nu är det dags att lägga in en extra växel. Utvecklingen måste snabbas på så att vi kan säkra och bevara fiskbestånden för framtida generationer, säger Inger Melander.

WWF bedömer de vildfångade arterna efter tre kriterier, vilket ligger till grönt för huruvida fisken får grönt, gult eller rött ljus.
- hur bestånden mår
- om kontrollen och förvaltningen är hållbar
- fiskets effekter på ekosystemet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062