23948sdkhjf

Findus sågar WWF-rapport

Findus, som importerar kycklingkött från Thailand, känner inte igen beskrivningen av en galopperande antibiotikaanvändning.
För ett par veckor sedan gick Världsnaturfonden, WWF, ut och avrådde svenska konsumenter att äta kycklingkött importerat från Thailand. Orsaken är att WWF anser att den det råder en "okontrollerad" användning av antibiotika inom den thailändska kycklingindustrin.

Läs också: WWF: Ät inte kyckling från Thailand

Rapporten mötte snabbt kritik från delar av köttbranschen. Kött- och charkföretagen anser att flera av WWF:s slutsatser bygger på "grova generaliseringar och felaktiga metodval", vilket enligt branschorganisationen kan leda till att konsumenter vilseleds. Kött- och charkföretagen anser att importerat är betydligt mer hållbart än vad rapporten visar.

Läs också: Köttbranschen kritiska till WWF

Nu stämmer Findus in i kritiken, ur ett delvis annat perspektiv. Företaget, som snart lämnar Bjuv för tyska Reken, tycker att WWF:s bedömning att konsumenter bör undvika importerat kycklingkött från Asien är "generaliserande".

I ett uttalande från Findus försvarar företaget sina thailändska kycklingimportörer.

"I våra högt ställda kvalitetskrav, liksom i leverantörernas egna policies, ingår att antibiotika inte får användas i tillväxtfrämjande syfte utan endast på medicinska grunder, vilket leder till väl reglerad antibiotikaanvändning", skriver Findus.

Findus har i sina kontroller och uppföljningar aldrig hittat något om tyder på att antibiotika har använts på ett felaktigt sätt, hävdar företaget.

"Skulle vi upptäcka detta hade vi omgående inlett en nära dialog med leverantören för att förbättra förhållandena. Om detta ändå inte skulle hjälpa förbehåller vi oss rätten att säga upp samarbetet med leverantören", skriver Findus vidare.

Findus, som "har varit i kontakt med WWF" i ärendet, säger sig vilja föra en konstruktiv dialog "för att driva frågan framåt".
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078