23948sdkhjf

"Hotet mot kräftskivan överdrivet"

Illegala utsättningar av signalkräftor till nya vatten är det största problemet - inte EU-direktiv. Det anser kräftforskare vid SLU.
Som Food Supply tidigare har berättat har signalkräftan hamnat på EU:s lista över oönskade arter, ett direktiv som blev officiellt 3 augusti.

Bakgrunden är att signalkräftan, som infördes till Sverige från Nordamerika för ett halvsekel sedan, hotar flodkräftans överlevnad och den biologiska mångfalden i omkring 4 000 svenska sjöar. Detta beror främst på att signalkräftan, i motsats till flodkräftan, är mycket mer motståndskraftig mot kräftpest, en sjukdom som signalkräftan emellertid hjälper till att sprida.

Läs också: Signalkräftan kan hamna på EU:s dödslista

— En hel del missförstånd, övertolkningar och faktafel har tyvärr förekommit i medierna, med braskande rubriker som ”Signalkräftan på EU-s dödslista”, ”Kräftfiskestopp”, ”Svenska kräftskivan akut hotad”, ”Säljstopp”, ”Signalkräftan ska utrotas”, ”Kräftskivan utrotas av EU”. ”Dax att säga adjö till signalkräftan”, och ”Signalkräftan förbjuds”, säger Lennart Edsman, kräftforskare vid Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, i ett pressmeddelande.

— Det mesta av detta är helt fel. Kräftskivan är inte hotad.

Han framhåller att 80 av de kräftor som svenskarna serverar på kräftskivor runt om i landet importeras fryst eller vakuumförpackat.

— EU-direktivet går ut på att minska skadeverkningar på människor, djur, natur och ekonomi av främmande arter. Invasiva främmande arter – däribland signalkräftan – beräknas kosta EU-länderna 12 miljarder euro årligen, säger Lennart Edsman.

Det Sverige kan göra ytterligare är att införa restriktioner för levandetransport till de delar av landet där signalkräftan inte finns lagligt, menar Lennart Edsman.

— Det enda som hände den 3 augusti var att man inte får ge tillstånd till förstärkningsutsättningar. Förstärkningsutsättningar har hittills inte gett något positivt resultat för signalkräftbestånd som har kollapsat.

Enligt Lennart Edsman har Sverige, bortsett från en paragraf om utrotande av kräftan, redan genomfört fyra av fem mål. Det handlar exempelvis som utsättningsstopp för signalkräfta till nya vatten, något som infördes 1994 och importstopp för levande kräftor, vilket klubbades igenom 2003.

— Sverige har 18 månader på sig att ta fram en hanteringsplan för bland annat signalkräftan, med genomförda åtgärder och eventuella ytterligare åtgärder, till exempel transportrestriktioner för levande kräftor. Kokta kräftor bär inte på pest och går mycket bra att transportera och sälja.

— Det finns fem registrerade signalkräftodlare i Sverige som kan tänkas påverkas av direktivet. De kommer troligen att kunna fortsätta med sin eventverksamhet.

Enligt kräftforskaren är det absolut största hotet mot kräftskivan att det sker illegala utsättningar av signalkräftor till nya vatten.

— Dessa förstör möjligheterna för flodkräftfiske i de delar av landet där arten fortfarande finns kvar. På 17 år har 150 av cirka 300 flodkräftbestånd försvunnit på grund av illegala utsättningar av pestsmittade signalkräftor bara i Värmland.

— Det är detta som är det stora hotet mot kräftfisket och kräftskivorna.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062