23948sdkhjf

Perfekt år för svenskt vin

Tack vare optimala förutsättningar kan skånska vinodlare hoppas på en rekordskörd i år.
Med tanke på breddgrader och väder är det inte konstigt att det är just Skåne som har huvuddelen av Sveriges 100 hektar odlad vinmark. Och just vädret har varit väldigt gynnsamt för vinproduktionen i år, rapporterar P4 Malmöhus.

Med sommarvärme som fick fart på blomningen redan i maj och ett sent september-högtryck som är perfekt för mognaden kan odlarna förmodligen vänta sig en rekordskörd.

– Det är väldigt bra, toppen. Vi vill ha mycket sol, så att druvorna mognar fram och sockerhalten ökar, säger Linda Aronsson på lilla vinproducenten Aplagården utanför Helsingborg till P4 Malmöhus.

Skåne är Sveriges vin-mekka – här finns de flesta av Sveriges vinodlare, även om produktionen även är spridd till bland annat Halland, Blekinge, Öland och Gotland.

Läs också: Miljontals flaskor spanskt vin under falsk fransk flagg

Man brukar tala om vinbältet som sträcker sig mellan 30:e och 50:e breddgraden på bägge halvklot. Skåne placerar sig precis utanför den optimala zonen, vilket gör att vinskörden varierar stort mellan år till år. Dessutom måste dygnsmedeltemperaturen vara minst 10 grader och det krävs runt 1 500 soltimmar per säsong för att druvorna ska mogna.

Läs också: Vinpriset sjunker globalt

Sedan 1999 har Sverige EU-tillstånd att producera vin, men den ännu unga näringen förväntas stiga allt mer. Även kvaliteten, som de senare år kritiserats av vinkännare, har börjat komma ikapp de höga priser som den tuffa produktionen orsakar.

– Min uppfattning är att kvaliteten på svenska viner ökat väldigt mycket de senaste åren. De viner man köper på Systembolaget är av god kvalitet allihop. Vi har jobbat konsekvent för att öka kvaliteten, säger Staffan Lake, ordförande i Föreningen Svenskt Vin.
Läs mer om: vin
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.141