23948sdkhjf

Icas nya mjöl ekologiskt – om tre år

EMV-mjölet ska underlätta för bönders omställning till eko-jordbruk.
För att möta vad de ser som en stark efterfrågan på svenskt ekologiskt vetemjöl, startar Ica ett samarbete med leverantören Berte Qvarn för att få fler lantbrukare att ställa om till ekologisk produktion.

Resultatet av samarbetet är deras nya EMV-mjöl "Vetemjöl på väg" – ett mjöl som inte är ekologiskt, men "på väg" att bli. Genom att ta ett pris som ligger mitt emellan priserna för konventionellt och ekologiskt mjöl kan Ica ge mer betalt och därför stödja lantbrukarna under själva omställningstiden.

Läs också: Så gör butikerna med Paolos produkter

– Att ställa om till ekologisk odling är en kostsam process och det tar tre år innan bonden kan få betalt för de extrakostnader som omställningen innebär. Genom vårt samarbete bidrar vi till att det är ekonomisk hållbart för lantbrukaren att gå över till ekologisk odling samtidigt som vi kan säkra större volymer för att möta den stora konsumentefterfrågan, säger Maria Smith, miljöchef på ICA, i ett pressmeddelande.

Läs också: Maxi ökade mest bland Ica-butikerna i juni

Enligt Ica är odlingen av vetet redan ekologisk, men för att få kalla det eko tar det tid – om tre år vet man bland annat att jorden som vetet odlas i står upp till kraven och först då kan mjölet märkas ekologiskt.

Mjölet finns tillgängligt för Icabutiker att ta in från och med 17 oktober.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Redaktionen rekommenderar

Sänd till en kollega

0.22