23948sdkhjf

Ingen fet jul för Arla och Norrmejerier

Smörbrist råder bland mejeri-jättarna – men inte hos Skånemejerier.
Att det blir smörbrist hos Norrmejerier under senhösten och vintern var redan klart – men nu är även Arla bekymrade över tillgången till svenskt smör i jul.

I början av oktober gick Norrmejerier ut med beskedet att de stoppar produktionen av smör fram till någon gång nästa år, vilket gjorde att det var andra vintern i rad som mejeriet drabbades av smörbrist. Anledningen sades vara en brist på grädde och mjölk från de fyra nordligaste länen i landet, och fetthalter i mjölken som inte räcker till för att göra smör på.

Läs också: Norrmejerier: Inget smör i år

Även Arla reagerar nu över en förmodad brist på smör, skriver tidningen ATL. Enligt Arla kommer det antagligen bli brist under både hösten och vintern och läget kallas av presschef Daniel Emilson för "ansträngt". De största anledningarna till bristen är enligt Arla en trend där konsumenter äter mat med högre fetthalt; att konsumenter äter ännu mer mat med högre fetthalt under hösten och vintern, samt att korna beroende på foder och säsong producerar mjölk med lägre fetthalt än vad som krävs för att göra smör.

Skånemejerier å andra sidan ser inga tecken på en smörbrist i sitt sortiment och räknar med att smöret kommer att räcka under både höst och vinter. De beskriver sin smörsituation som i balans och kommer att fortsätta produktionen, enligt ATL.
Kommentera en artikel
Meddela redaktionen
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.141